Ordonanta de urgenta 132/2020

Admin Modificari fiscale Leave a Comment

→ Statul va plăti o parte din salarii, la firmele care reduc programul de muncă al angajaților. Ordonanța Kurzarbeit (OUG 132/2020), care prevede o nouă formă de ajutor pentru angajatori, a fost publicată aseară în Monitorul Oficial. Mai exact, măsura este destinată angajatorilor care își reduc temporar activitatea. Reducerea este permisă cu până la 50% din programul de lucru trecut în contractele individuale de muncă, iar angajatorul va suporta cel puțin 50% din salariile întregi ale lucrătorilor, în timp ce statul va suporta 75% din diferența dintre salariile întregi și salariile reduse. Indemnizația de 75% este plătită inițial de angajator și recuperată apoi prin mecanismul decontului.
+ Condiții: Reducerea programului și solicitarea decontării indemnizației de 75% sunt posibile dacă măsura afectează cel puțin 10% dintre salariații firmei și dacă există o scădere a cifrei de afaceri de cel puțin 10% față de aceeași perioadă a anului trecut (în luna anterioară sau cel mult cu două luni înainte de luna în care se reduce programul de lucru). Pentru angajatorii ONG-uri, PFA-uri, II-uri și IF-uri, scăderea de 10% trebuie să fie la veniturile realizate.
+ Interdicții: Printre altele, cât timp angajatorul beneficiază de kurzarbeit, n-are voie nici să angajeze noi salariați pentru tipul de muncă pentru care s-a redus programul, nici să subcontracteze activități ce pot fi făcute de salariații cu programul redus. În plus, kurzarbeit nu se poate cumula cu ajutoarele date în prezent pentru reactivarea salariaților aflați în șomaj tehnic sau pentru angajarea anumitor categorii de șomeri.
Deși ordonanța este în vigoare deja, aceasta are nevoie de regulile de aplicare înainte să devină accesibilă. Regulile efective pentru decontarea banilor și perioada de aplicare a mecanismului kurzarbeit în 2020 trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului, până la data de 9 septembrie 2020.

→ Tot din OUG 132: Angajatorii vor putea cere în curând un ajutor de stat de 2.500 lei pentru fiecare telesalariat. Angajatorii vor putea beneficia în curând de un ajutor unic de 2.500 de lei pentru fiecare telesalariat, ca să le cumpere acestora echipamentele de care au nevoie pentru a lucra de la distanță. Ajutorul va fi acordat celor care au salariați ce au lucrat în regim de telemuncă cel puțin 15 zile lucrătoare în timpul stării de urgență (16 martie – 14 mai 2020).
Banii se vor acorda prin intermediul agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă, în ordinea înregistrării solicitărilor – adică pe sistemul „primul venit, primul servit”. În 30 de zile de la primirea ajutorului, angajatorii vor trebui să transmită agențiilor documente justificative din care să reiasă ce bunuri s-au cumpărat pentru telesalariați. În lipsa acestor acte, firmele vor trebui să dea banii înapoi. La fel, important de știut este și faptul că acest ajutor promis de Guvern  nu va fi accesibili pentru cei care au trecut la telemuncă doar practic, nu și în Revisal.
Procedura exactă pentru acordarea banilor încă nu există – ea trebuie publicată în Monitorul Oficial până la 20 august 2020.
+ Atenție: Telemunca nu e același lucru cu munca la domiciliu, fiecare dintre ele având un regim juridic specific.

→ Tot prin OUG 132, statul oferă bani inclusiv pentru angajatorii de zilieri și de lucrători sezonieri: 

  • Zilieri: statul va acoperi pentru zilieri, timp de trei luni, 35% din remunerația cuvenită pentru ziua de muncă. Suma se plătește zilierilor de beneficiarul de lucrări și se decontează ulterior de la buget, în cel mult zece zile de la data depunerii cererii.
  • Lucrători sezonieri:  Pentru angajații cu contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 lunistatul va deconta 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de opt ore zilnic, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut în 2020. Angajatorul lucrătorului sezonier va plăti integral salariile, iar apoi va cere decontarea de la agențiile de ocupare a forței de muncă. Asta presupune însă ca ei să își îndeplinească înainte obligațiile declarative și de plată aferente salariilor respective.

→ OUG 132 reglementează și un ajutor financiar pentru PFA: o indemnizație specială pentru PFA-urile și profesioniștii care își reduc volumul de activitate în această perioadă. Vorbim de o indemnizație de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe 2020, dar care va trebui fiscalizată prin declarația unică similar indemnizației pe care profesioniștii au primit-o pentru întreruperea activității din cauza măsurilor luate de autorități. Spre deosebire de indemnizația pentru oprirea activității (75% din câștigul salarial mediu brut), acest noi tip de ajutor se acordă celor care au fost nevoiți să-și reducă (doar) activitatea, nu să o oprească.
Perioada de acordare a acestor bani este momentan necunoscută – Guvernul urmează să elaboreze o hotărâre de Guvern care să detalieze chestiunea.
+ Câștigul salarial mediu brut în 2020: aproximativ 4.072 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *