Prelungire termen depunere declaratie beneficiar real pentru organizatii nonprofit

Admin Declaratii fiscale Leave a Comment

Avand in vedere ca, a existat o sincopa in stabilirea si alinierea termenelor de depunere a Declaratiei privind beneficiarul real, obligatie ce revine atat  persoanelor juridice  cat si persoanelor juridice fara scop lucrativ,

Avand in vedere ca, pentru persoanele juridice termenul de depunere a fost prelungit la 1 noiembrie 2020,

Pentru  persoanele juridice fara scop lucrativ, termenul pentru depunerea acestei declaratii a fost prelungit de la 17 august pana la 1 noiembrie 2020, la fel ca in cazul societatilor.

A fost adoptata o ordonanta de urgenta pentru modificarea termenului pentru depunerea declaratiei privind beneficiarul real prevazut in sarcina persoanelor juridice fara scop lucrativ. Termenul care expira la data de 17 august si care a creat numeroase probleme, in principal sectorului nonguvernamental, cu privire la modul de completare si depunere a acestei declaratii privind beneficiarul real al acestor organizatii nonguvernamentale, o obligatie care deriva din Directiva Europeana de Combatere a Spalarii Banilor, termenul pentru depunerea acestei declaratii a fost prelungit de la 17 august pana la 1 noiembrie 2020.”,

Amintim ca

Ordonanta de Urgenta nr. 29/2020 a prelungit initial cu 3 luni de la data incetarii starii de urgenta, termenul pentru depunerea Declaratiei privind beneficiarii reali.
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 70/2020 a fost extins doar termenul de depunere a declaratiei pana pe 1 noiembrie 2020 doar pentru societatile comerciale pana acum.

Consemnam ca,

Notiunea de beneficiar real este definita la art. 4 alin. 1 din Legea 129/2019, prin beneficiar real intelegandu-se orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele caruia/careia se realizeaza o tranzactie, o operatiune sau o activitate. In functie de categoria de persoane/constructii juridice (societati, fiducii, fundatii, asociatii etc.), la alin. 2 al art. 4 din Legea 129/2019 sunt aduse clarificari in ceea ce priveste persoana/categoriile de persoane ce pot fi considerati beneficiari reali.

Articolul 34^4. – (1) Anual sau ori de cate ori intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, asociatia sau fundatia are obligatia de a comunica Ministerului Justitiei  datele de identificare ale beneficiarului real, in vederea inregistrarii actualizarii evidentei privind beneficiarii reali ai asociatiilor si fundatiilor. 
(2) In acest scop, consiliul director al asociatiei sau fundatiei imputerniceste o persoana fizica pentru a comunica, printr-o declaratie pe propria raspundere, incheiata in forma autentica, datele de identificare ale beneficiarului real. 
(3) Declaratia  anuala prevazuta la alin. (1) se comunica Ministerului Justitiei pana la datade15ianuarie.
(4) Daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia prevazuta la alin. (1) se depune in termen de 30 zile de la data la care aceasta a intervenit.

Reamintim ca,

Declaratia se comunica Ministerului Justitiei de catre o persoana imputernicita de catre consiliul director al asociatiei sau fundatiei si trebuie incheiata in forma autentica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *