Potrivit Deciziei ICCJ nr.28/2021, publicata in Monitorul Oficial nr.544 din data de 26.05.2021, persoanele asociate intr-un SRL pot fi excluse din firma doar in baza Legii societatilor, nu si in baza prevederilor Codului civil.
Decizia ICCJ, pronuntata de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila, a devenit obligatorie odata cu publicarea ei in Monitorul Oficial. Decizia vine in urma unei sesizari formulate de Curtea de Apel Oradea.
Potrivit deciziei publicate, instanta judecatoreasca nu poate hotari, pentru motive temeinice, la cererea unui asociat, excluderea din societate a oricaruia dintre asociati, asa cum este prevazut la art.1928 din Codul civil.
Astfel, ICCJ a decis ca “ipotezele de excludere a asociatului prevazute de art.222 din Legea nr.31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se completeaza cu prevederile art.1928 din Legea nr.287/2009 privind Codul civil”.
Iar concluzie se bazeaza pe faptul ca, desi prevederile Legii societatilor “se completeaza cu dispozitiile Codului civil si ale Codului de procedura civila”, dupa cum este mentionat in cuprinsul legii, acestea din urma sunt valabile si se aplica doar in masura in care legea nu reglementeaza anumite aspecte. Or, in acest caz, Legea societatilor reglementeaza concret aspectele dezbatute. Prin urmare, este singurul act normativ care se aplica in aceste situatii.
Potrivit punctului de vedere al completului de judecata, asa cum este evidentiat in documentul publicat, „imprejurarea ca legea speciala este anterioara Codului civil nu prezinta relevanta, in opinia instantei de trimitere, avand in vedere dispozitiile art.138 din Legea nr. 71/2011, potrivit carora societatile reglementate de legi speciale continua sa fie supuse acestora”.
Prin urmare, potrivit celor statuate de catre ICCJ, ipotezele privind excluderea si retragerea asociatilor dintr-o societate in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata raman cele prevazute de Legea societatilor si anume:
· cazul in care asociatul, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
· cazul asociatului cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
· cazul asociatului cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor legale privind intrebuintarea capitalului sau bunurilor societatii ori celor privind imposibilitatea de a lua parte, in alte societati concurente sau avand acelasi obiect de activitate, fara consimtamantul celorlalti asociati; precum si
· cazul asociatului administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.
Mai mult decat atat, potrivit Legii societatilor, aceste dispozitii se aplica si comanditatilor in societatea in comandita pe actiuni. Prin urmare, decizia ICCJ este aplicabila atat SRL-urilor, cat si societatilor in nume colectiv si celor in comandita simpla si pe actiuni.
Motiv pentru care, asa cum se prevede in decizia publicata in Monitorul Oficial, modalitatea de redactare a textului din Legea societatilor privind ipotezele de excludere si retragere a asociatilor „conduce catre concluzia ca enumerarea pe care o cuprinde nu este exemplificativa, ceea ce implica, in lipsa oricarui alt indiciu contrar, imposibilitatea excluderii in alte situatii decat cele reglementate ori imposibilitatea excluderii actionarului intr-o societate pe actiuni”.