Bilant contabil

Bilant contabil – care sunt componentele si functiile de baza ale acestuia

Admin Informatii Leave a Comment

Fiecare companie are nevoie de o serie de documente contabile anuale, care sunt obligatorii si nu depind de numarul de angajati sau cifra de afaceri. In cazul unei companii cu un nivel mai mic de dezvoltare, documentele obligatorii includ un cont de profit si de pierdere, dar si un bilant contabil.

Ce reprezinta bilantul contabil in cadrul unei companii?

In cadrul unei companii, bilantul reprezinta un document de contabilitate care include totalitatea bunurilor si a surselor de finantare ale firmei respective, intr-un moment specific. Ca si denumire generala, bunurile unei companii se numesc active, iar sursele de finantare se refera la pasive. In cadrul unui bilant contabil este inclus si capitalul propriu, care face parte din categoria pasivelor. Capitalul propriu este o sursa de finantare care provine de la actionari sau din profitul reinvestit al firmei, adica activitatea comerciala a acesteia. In mod normal, compania trebuie sa returneze acesti bani, sub forma de dividente. Exista o legatura intre aceste componente, care consta in faptul ca valoarea activelor este egala cu valoarea pasivelor la care se adauga valoarea capitalului propriu.

Activele pot sa fie imobilizabile sau circulante si reprezinta bunurile si resursele detinute de o anumita companie, folosite in activitatea comerciala. Pe de alta parte, pasivele se folosesc pentru obtinerea activelor. Capitalul strain si capitalul propriu sunt principalele componente care intra in categoria pasivelor.

Care sunt functiile de baza ale unui bilant contabil?

In general, bilantul are 3 functii care stau la baza dezvoltarii unei companii. Acestea includ generalizarea datelor oferite de contabilitate, informarea in ceea ce priveste desfasurarea activitatii in cadrul companiei si functie previzionala.

Exista cateva aspecte importante atunci cand vine vorba de bilant contabil, si anume: bilantul include tot ceea ce detine si datoreaza o companie, valorile acestuia fiind mereu neechilibrate. Pe de alta parte, valorile bilantului pot varia de la o zi la alta, iar din bilant pot fi extrase anumite date pentru a constata puterea de crestere a companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *